Quina mena de criminolectors sou?

Imagen 001Aquest mes us convidem a visitar l’exposició de novel·la policíaca, ubicada a la planta 1, on trobareu com ha evolucionat el gènere, des dels clàssics fins als contemporanis. Un element comú, la incógnita, el suspens i la resolució de casos, però amb escenaris, protagonistes, mètodes d’investigació i maneres de fer ben diferents.

Pista 1:  novel·la clàssica britànica, d’estructura narrativa tancada, escenaris concrets, ambientada en l’alta societat, amb un llenguatge acurat, on el detectiu, a l’estil Poirot d’Agatha Christie, o Sherlock Holmes d’Arthur Conan Doyle, havia de resoldre un cas a partir de pistes, de manera lenta i lògica, observació i deducció.

Pista 2: la novel·la policíaca nord-americana, és més complexa, va més enllà de la simple deducció: contextualitza socialment el cas, recorre a espais no tancats, urbans, a ambients marginals i corruptes, perfils psicològics més complicats, del dolent de la història, però també del bo, com els detectius Sam Spade de Dashiell Hammett o Philip Marlow de Raymond Chandler.

Pista 3: què amaga una societat tan exemplar, tranquil·la, blanca i freda? Novel·la negra escandinava, amb els “pares fundadors” Henning Mankell i l’inspector Wallander, Per Wahlöö i Maj Sjöwall i l’inspector Martin Beck, el llegat de Stieg Larsson o Anne Holt.

Pista 4: BCN negra. Manuel Vázquez Montalbán i Franscisco González Ledesma van convertir la Barcelona de mitjans de segle XX en un escenari urbà de crims i assassinats perseguits pel detectiu Pepe Carvalho i l’inspector Méndez.

Pista 5: el boom literari de novel·la negra no és només local, i la sang vessa per tots costats: Giménez Bartlett i l’inspectora Petra Delicado,  Dolores Redondo, Lorenzo Silva i els guàrdies civils Bevilacqua y Chamorro, Carolina Solé, Domingo Villar, etc.

Pista 6: en definitiva, diversitat d’autors de sang i fetge, arreu del món, d’espionatge en plena guerra mundial, en zones de conflicte, més o menys gore, amb pinzellades de ciència ficció o de terror.

Pista 7: i casos i casos reals, recollits i estudiats pels criminòlegs i treballats pel periodisme d’investigació.