Disc de la setmana: “La bomba gitana”

portada La bomba gitana“El día que falleció El Noy, en diciembre de 2010, los aficionados a la rumba apenas disponíamos de una biografía de cinco líneas y una extraordinaria retahíla de singles muy cotizados.” José Manual Gómez, EL MUNDO, 6.11.2016

La discogràfica Satélite K, a partir del rescat de documentació gràfica i audiovisual d’un fan irredempt (David El Indio, bateria del grup pop Vetusta Morla), posa remei a aquest buit i ens presenta un cuidat recopilatori de l’obra integral d’aquest desconegut gran de la rumba que …hizo las Américas y volvió con un mambo de mucho cuidado.

Llibre infantil de la setmana: “Les esbojarrades aventures de Mabel Jones”

portada Mabel JonesCOMPTE Si et fiques els dits al nas perquè et podria passar el mateix que a la Mabel Jones… que va acabar en un món governat per uns pirates molt però que molt bèsties…

En aquest llibre trobaràs: un capità rondinaire, un comte molt guapo, una calavera que parla i un munt de pirates descontrolats. T’atreveixes a enfrontar-t’hi?

Jo sí!!!

Tornen els 15 minuts comptats, cada tarda a la Sala Infantil

Quinze Minuts Comptats és la proposta infantil que posa en marxa la biblioteca de Castelldefels Ramon Fernàndez Jurado. Es tracta d’un canvi de format de l’antiga Hora del Conte setmanal que passa a ser a una lectura diària, de dilluns a divendres i que té lloc a les 17:30 h. Un bibliotecari o bibliotecària seurà a la sala infantil i llegirà durant 15 minuts alguns contes del fons de la biblioteca.

La filosofia de l’activitat és fer de la lectura de contes una activitat propera i accessible a tothom. Per aquest motiu, els assistents no s’han de desplaçar enlloc sinó que és el propi personal de l’equipament el que acudeix a la sala infantil a explicar contes a qui es trobi allà en aquell moment. No cal reservar un dia en concret per gaudir d’aquesta activitat ja que es repetirà cada dia de la setmana i sempre a la mateixa hora.

A més, després de la lectura d’aquests contes es convida als pares, mares, avis i àvies assistents a continuar ells mateixos llegint més contes als infants que vulguin.

La setmana vinent, per celebrar el Dia Europeu de les Llengües, llegirem cada dia contes en una llengua diferent:!

Agenda d’activitats d’octubre

Ja podeu consultar l’agenda d’activitats del mes d’octubre, us la podeu descarregar des d’aquesta notícia o, si ho preferiu, podeu rebre-la puntualment al vostre correu electrònic després de donar-vos d’alta al nostre Newsletter. Com ja sabeu, la Biblioteca ofereix un ampli ventall d’activitats per a tots els públics com ara tallers de manualitats, activitats i tertúlies literàries, tallers per a les famílies, etc. Tan sols cal que us fixeu atentament en el públic al que s’adreça i, si cal, feu la inscripció presencialment, per telèfon o e-mail.

 

Aquest mes hi ha moltes novetats! Comença el cicle Tastant Cuba, les noves tertúlies en anglès i francès, la celebració del Dia Internacional de la Biblioteca Pública …

De les més de 40 activitats us recomanem especialment les següents:

Dimarts 10 de 19 a 20.30 h. Xerrada “Les entitats financeres i els seus productes: atenció i bones pràctiques, drets dels consumidors i normes de transparència i protecció” a càrrec d’AIDEC-ADICAE, en col·laboració amb l’OMIC. Espai Margarida Xirgu

Dijous 19 de 19 a 20.30 h. Xerrada “El Flamenco: el cante de los trabajadores. Universalidad, aspectos históricos y compromiso social del flamenco” a càrrec de Juan Pinilla, cantant flamenc que actuarà al Teatre Plaza el dissabte dia 20 d’octubre. Espai Margarida Xirgu.

Divendres dia 20 de novembre a les 21 h. Contes per adults “Ancestros. Cuentos, música, danza y poesia afrocubana. Güemilere (fiesta en Yoruba) es un espectáculo de música, cantos y danzas afrocubanes donde las leyendas yorubas funden lo religioso y lo místico de una de las principales fuentes de la cultura cubana, la cultura africana” a càrrec de Marieta Sanchez i amb la música de Alberto Pico. Espai Margarida Xirgu.

Dilluns 23 de 17.30 a 19 h. “L’Armari de l’Olivia” a càrrec del personal de la biblioteca. Espai de creació i experimentació al voltant de la lectura: descobrint llibres, gaudint d’il·lustracions i textos i sobretot creant! Infants de 4 a 9 anys. Espai Margarida Xirgu.

Les noves recomanacions dels nostres experts

Aquestes són algunes de les lectures que els nostres experts van comentar a la sessió de dilluns passat. Apunteu-vos-les bé, ja no teniu excusa per no llegir!

Nova tertúlia literària en anglès i francès a la Biblioteca

escriptores de novela policíacaAquesta temporada la Biblioteca ofereix alternativament cada mes una tertúlia literària en anglès i francès. La tertúlia tractarà sobre una obra en concret, un autor, un gènere o una temàtica determinada i, sobretot, comptarà amb la participació d’un especialista.

Si voleu gaudir de la literatura, aprendre sobre autors i obres diverses i, a més, practicar alhora una llengua estrangera, aquesta és l’activitat ideal per a vosaltres.

Ja podeu passar a buscar la selecció de novel·les relacionades amb la propera tertúlia i que trobareu al vestíbul de la Planta 0!

Apunteu-vos-hi! El dilluns 23 d’octubre de 19 a 20.30 h. Tertúlia en anglès “The figure of the female detective: female intuition at its best:  PD James, Agatha Christie and Camilla Läckberg” a càrrec de Rosa Ma. Cano, especialista en llengua i literatura anglesa. Espai Margarida Xirgu.

I si no us hi podeu apuntar però voleu perfeccionar el vostre nivell de llengües, no dubteu a consultar el  Prestatge Virtual que conté infinitat de recursos que us poden ser útils i la nostra secció de Llengües de la Planta 1 on hi trobareu diccionaris, gramàtiques, cursos multimèdia, lectures graduades i també novel·les.

Activitats per la Setmana de les Llengües

El proper 26 de setembre se celebra el Dia Europeu de les Llengües que té per objectiu fomentar l’aprenentatge d’idiomes a tota Europa. Per aquest motiu i fins el divendres 29 de setembre, la Biblioteca us ha preparat un seguit d’activitats per a adults i infants encaminades a mostrar aquesta riquesa mitjantçant tallers, presentacions de llibres, hores del conte per als més petits, etc.

Anglès, francès, alemany, italià, català, xinès …

 

 

 

 

La Biblioteca de la platja 2017 en imatges

Un any més, la Biblioteca de la platja Carme Romaní ha estat tot un èxit. Enguany ha celebrat els seus 25 anys i els seus usuaris han pogut gaudir d’una programació especial en motiu de la publicació de la primera part de l’obra de l’escriptora J.K. Rowling, Harry Potter i la pedra filosofal. Del 3 de juliol al 8 de setembre, la Biblioplatja ha tingut una més que remarcable assistència de públic, tant a la seva petita sala com a la pineda, on s’hi han realitzat activitats per a tots els públics. Més de 4300 persones hi han passat al llarg dels dos mesos en que ha obert les seves portes, i quasi 3000 han assistit a alguna de les quasi 40 activitats que hi han tingut lloc.

Us deixem amb un recull d’imatges de la Biblioplatja d’enguany:

També podeu veure el reportatge que van fer el passat 13 d’agost per L’Informatiu de TVE:

Llibre infantil de la setmana: “Madama Butterfly”

portada Madama ButterflyAdaptació lliure de l’autor a partir de l’òpera Madame Butterfly, de Giacomo Puccini, i de la novel·la Madame Chrysanthème, de Pierre Loti. Aquest àlbum narra la desventura d’una jove geisha, Madame Butterfly, i el seu amor per Pinkerton, un jove oficial de l’Armada nord-americana desitjant fer fortuna a Japó. Després de la seva arribada a Japó, Pinkerton es fascina per un país ple d’oportunitats del que no ho sap tot: el seu mode de vida, les seves tradicions i les seves convencions socials.

Llibre de la setmana: “El reino del hombre” de Rémi Brague

portada El reino del hombreEn aquest assaig l’autor tracta d’explicar el procés pel qual la humanitat (si més no a Occident) idea i desenvolupa el projecte de la Modernitat i, finalment, com aquest arriba a un impàs o un estadi prou avançat com per acabar amb la fi de l’home com a espècie, ja sigui per superació (transhumanisme) o per autodestrucció (nuclears, canvi climàtic, etc).
En la primera part se’ns explica com, a partir del Renaixement i sobretot del s.XVII, l’home ja no es veu com a lloctinent de Déu amb l’encàrrec de mantenir o donar resposta al seu mandat sinó que ha d’arribar a ser l’amo i senyor de la natura, l’objectiu passa a ser el domini de la Natura amb finalitats pràctiques i també el domini del seu interior, l’home ja no és creat per algú altre sinó per ell mateix, és el centre de tot. Al s. XVIII-XIX domina la idea que l’home pot millorar-se per mitjà de la tècnica i una bona organització (la raó dels il·lustrats, el positivisme), l’home és autònom i ha de desprendre’s de tot allò que implica una dependència, sigui de Déu o de la Natura, de tot allò que el pugui limitar, fora idea de pecat original, d’humilitat o de  prevenció. Finalment, al s.XX es comencen a posar en pràctica els projectes més moderns encaminats a obtenir l’”home nou”, d’aquí algunes fites remarcables com l’eugenesia dels nazis que no fa més que dur a l’extrem l’evolució de Darwin o les matances del comunisme real.
L’assaig documenta molt bé la gènesi i l’origen i evolució dels diferents projectes moderns i com aquests es veuen reflectits en la filosofia i la literatura més que en la política. Cal dir que l’obra no té per objectiu comentar els avenços reals de la Modernitat, sinó que se centra en les idees i, finalment, en la incapacitat del projecte modern de donar resposta al que l’autor anomena la paradoxa del bé: el projecte modern produeix béns que ofereix a l’home però és incapaç d’explicar en què és un bé que existeixin els homes.