A les darreres sessions del Club Petits 15 i Grans 15 …

Com molts de vosaltres ja sabeu, la Biblioteca organitza Clubs de lectura per a infants i joves de totes les edats perquè puguin comentar i parlar sobre un llibre que llegeixen durant un mes. Amb aquestes sessions conduïdes per professionals de la biblioteca i per especialistes en literatura infantil i juvenil, els participants s’ho passen bé, comparteixen les seves opinions i inquietuds amb nois i noies de la seva edat i també treballen l’expressió oral, el pensament crític, la creativitat i consoliden l’hàbit de lectura.

El mes d’octubre ens vam retrobar al Club Petits 15 per a infants de 8 a 10 anys. Vam llegir i compartir El Senyor Tigre es torna salvatge.

Després de presentar-nos, vam estar parlant sobre què ens semblava que li passava als habitants de la ciutat del Senyor Tigre: eren molt educats? “Massa” educats? Massa estirats? Estaven tristos?

Les il·lustracions ens van agradar molt, sobretot els fons, que representaven les diferències entre la ciutat i la natura.

El conte parlava sobre la importància de viure en comunitat , de no estar sempre sol, i de deixar que tothom trïi la seva forma de viure.

El mes de novembre hem llegit La petita sirena, d’H.C. Andersen, versionat i il·lustrat per Daniel Torrent.

Hem après què és una adaptació i ens hem adonat que aquesta història té versions molt diferents  en llibre i en cinema d’animació.

La conversa ha estat tan animada que ens hem passat de l’hora i tot! Perquè les decisions que pren la petita sirena són molt dures i impossibles d’acceptar.

Hem reflexionat sobre com canvien els costums i les tradicions i ens hem adonat que en cada moment i per a casa persona hi ha motius per fer les coses que canvien al llarg del temps.

Les il·lustracions transmeten molts missatges, de vegades contradictoris, i algunes ens van deixar astorats.

Els nens i nenes han arribat a la conclusió que hem de tenir cura de nosaltres mateixos i dels altres.

Pel que fa al Club Grans 15, aquesta temporada es va inaugurar amb un grup d’infants de la temporada anterior i amb noves incorporacions, moltes d’elles provinents del Club Petits 15. Vam dedicar la reunió d’octubre a comentar No llegiré aquest llibre (Jaume Copons i Òscar Julve), una lectura que va agradar força gràcies al seu estil proper a la novel·la gràfica i les grans il·lustracions del Julve, que vam aprofitar per a fer una relació de noms i personatges , per continuar compartint quins moments i personatges havien estat els favorits de cada infant i d’aquesta manera, començar a conèixer millor els integrants del nou grup.

Ahir dilluns, a la reunió de novembre, vam fer un resum del llibre que ens havíem llegit, Una família de por del Francesc Gisbert; una història que qüestiona en to d’humor si és possible la convivència de monstres i humans. Vam aprofitar la gran quantitat de descripcions d’elements sonors per a realitzar una lectura dramatitzada i fer un primer apropament als efectes de so analògics i digitals. Fruit de la sessió, vam realitzar l’enregistrament de dos dels textos, tot imaginant que es tractava d’un programa radiofònic.

Si us hi animeu, encara hi ha places lliures! Apunteu-vos-hi!

Disc de la setmana: “Oriol Perucho”

portada Oriol Perucho

http://www.elpunt.cat

“Peruchísimamente suyo, Oriol Perucho vivió sus dos pulsiones vitales, la libertad y la música, con la disciplina del monje que se encierra en la cartuja y se aparta de lo mundano. Lo decía todo de ese modus vivendi la estancia que habitaba solitario, pues no otra cosa sino un tabuco de apenas una pieza le servía de hogar; un local rectangular apostado a un flanco de la rampa de un garaje. Libros y discos lo atestaban, y en el centro, presidiéndolo como lo había hecho con su existencia, reinaba una batería que reducía a subsidiario cualquier otro elemento o enser. En sus parches estaba curtida toda una vida, ya que mayormente la dedicó a explorar y descifrar ese instrumento. Tampoco fue un baterista al uso. Enemigo de la fatuidad virtuosista, su percutir batía sensual y sutil, cinemático dirían unos, aunque otros preferimos atribuirle propiedades literarias. Perucho escribía con la batería: conjugaba verbos, construía oraciones, acentuaba y entrecomillaba, forjando una sintaxis propia con la que contribuyó a narrar alguno de los más destacados episodios del experimentalismo barcelonés de las cuatro últimas décadas.

Caja de cuatro CDs y un DVD, “Oriol Perucho” (2017) es fundamentalmente el rendido recordatorio de los muchos amigos a los que subyugó con su peculiar bonhomía y humor, irritándolos también con su perfeccionismo e idiosincrasias más pendejas. Amigos que recolectó a su paso por PERUCHO’S, TROPOPAUSA, KONIEC, MOISÉS MOISÉS, BEL CANTO ORCHESTRA, Les Anciens, etc. Muestras grabadas de casi todas esas formaciones y de colaboraciones varias quedan recogidas en el CD adjunto, “Bonus Tracks” –con once temas registrados en el período 1977-2016–, al documental “Oriol Perucho In Memoriam” de Martí Sans, en el que varios de esos camaradas de goces y fatigas, presentes asimismo en un inestimable libreto, rememoran su persona y obra.

De esta última, la que realizó en solitario se apodera de las restantes tres quintas partes del cofre, con facsímiles del tríptico formado por “Insultó, le multaron y dejó de comer” (1992), “Zapping CD” (1994) y “Así pasan 45 min” (1999), los tres álbumes que grabó a su nombre arropado por prácticamente el directorio al completo de las vanguardias barcelonesas habidas entre 1971 y 2016. En ellos, las demiúrgicas capacidades de Perucho para catalizar esas corrientes implementan un ingenioso, imaginativo e irreductible discurso subjetivo; fascinante crisol de un eclecticismo imposible de catalogar. Como lo era uno de los personajes más humildes y no obstante carismáticos, relevantes, de la historia musical reciente de Barcelona.” JAIME GONZALO, Rockdelux (5/2/2018)

Llibre infantil de la setmana: “Todos a la mesa”

portada Todos a la mesaPerquè menjar bé sigui sempre un plaer!

A menjar! Nens i nenes de tots els racons del món ens conviden, a través de les seves històries, a aprendre a menjar bé. A través dels contes, ens mostraran quina és la piràmide alimentària correcta, quin tipus de menjar ens dóna energia, com mengen les persones en altres països i moltes coses més.

Llibre de la setmana: “Vivir sin plástico”

portada Vivir sin plásticoMira a tu alrededor. Seguramente estás rodeado de plástico. Este material es omnipresente en nuestra vida porque tiene muchas ventajas. Por un lado, es moldeable y se adapta a cualquier formato y, por otro, es muy resistente y barato. Fantástico, ¿verdad? Pues no tanto. Estas cualidades han hecho que su uso se haya llevado al extremo, lo que ha provocado una verdadera invasión por todos los rincones del planeta.

Este libro repasa la historia del plástico y el peligro que su consumo desmesurado supone para el medioambiente. Además, los autores te explicarán, desde su propia experiencia y con mucho humor, maneras supercreativas de evitarlo.

Vivir sin plástico puede parecer imposible de buenas a primeras, pero no lo es. El primer paso es proponértelo, ¿te animas?

Guis de novetats de novembre: coneixements

Ja podeu consultar les novetats bibliogràfiques de coneixements que trobareu exposades al vestíbul de la Biblioteca. Hi trobareu llibres de tot tipus i de totes les branques del saber, de filosofia, de psicologia, de ciències, d’història, de cinema, cursos d’idiomes, etc. Si no voleu esperar i voleu saber tot el que us oferim aquest mes, cliqueu a l’enllaç de sota o, si ho preferiu, podeu venir a consultar-la a qualsevol dels taulells de la Biblioteca.

De totes les novetats us recomanem especialment les següents:

novetats coneixements novembre

 

Tertúlia literària: “El fil invisible” de Gemma Lienas

Gemma LienasJa podeu passar a recollir el llibre que comentarem a la Tertúlia literària del dijous 28 de novembre a les 18:30 h. Aquest mes tindrem amb nosaltres la Gemma Lienas per comentar la seva darrera novel·la El fil invisible (Edicions 62, 2018), mereixedora del Premi BBVA Sant Joan. Diposem de la traducció al castellà.

Gemma Lienas (Barcelona, 1951) és editora i escriptora. Ha estat directora d’edicions de Cruïlla i SM i ha col·laborat en mitjans com El País, El Periódico o Catalunya Ràdio. Com a escriptora és autora d’obres d’èxit dedicades al públic infantil, juvenil i d’adults com ara Així és la vida, Carlota (1990)Bitllet d’anada i tornada (1998), Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline (2018).

 

Calendari de proves ACTIC

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado és centre col·laborador de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, de manera que s’hi poden realitzar les proves per a l’obtenció de l’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC).

Amb l’ACTIC es pretén:

  • promoure la capacitació digital de la ciutadania per tal d’assolir una societat del coneixement inclusiva, dinàmica i competitiva.
  • generalitzar un estàndard en el mercat de treball que afavoreixi l’ocupació i la integració de les empreses i entitats en la dinàmica de la societat de la informació.
  • assegurar l’eficàcia de l’ús de les TIC en qualsevol activitat personal, econòmica o social.
  • influenciar positivament la qualitat de la formació en TIC.

Per més informació consulteu el portal actic.gencat.cat, la guia de la Biblioteca o adreceu-vos al taulell de la Planta 1 de la Biblioteca i us explicarem com fer la inscripció a la prova i mirarem de facilitar-vos els llibres que us poden servir per preparar-vos la prova.

Les properes dates disponibles són: divendres 10 de gener, 7 de febrer, 6 de març, 3 d’abril, 8 de maig i 5 de juny.

Com sempre, a les 10 o a les 17 h.

Aules d’estudi

Aules d'estudi novembre desembre 2019

Tastant la ciència

cartell Tastant la ciènciaDins el marc de la Setmana de la Ciència que se celebra aquest mes de novembre, la Biblioteca ha preparat un programa d’activitats especial per a tots els públics. Podreu gaudir-ne del 8 al 30 de novembre: observacions astronòmiques, tallers de cuina i tecnologia, monòlegs de ciència, tallers de nanotecnologia, de construcció, química, etc

Ja podeu apuntar-vos-hi. Aquí teniu el programa:

I també podeu triar i remenar en l’exposició de llibres que trobareu a la Planta 1 de la Biblioteca, tant de coneixements com de ficció.

Llibre de la setmana: “Movimiento único”

portada Movimiento únicoNovela de iniciación con Bolaño al fondo (Ricardo Baixeras)

Sin querer esconder ni por un instante que estamos ante una novela de iniciación con evidentes concomitancias con la biografía del propio Diego Gándara (Buenos Aires, 1971) este Movimiento único es también el de la búsqueda de la escritora argentina Marina Balcarce, supuesta amante de un personaje siniestro, el Almirante de la Junta Militar. Hay, y mucho, una pretensión por querer contar la historia de Santiago Novoa, argentino que quiere ser periodista cultural cueste lo que cueste. Que la experiencia que aparece como desencadenante de este entrañable bildungsroman sea un mail escrito por el protagonista a un cercanísimo Roberto Bolaño no es baladí. Que el autor de Los detectives salvajes  sea el espejo en el que parece querer reflejarse el periodista cultural en ciernes tampoco, ni que aparezcan personajes como Rodrigo Fresán o Enrique Vila-Matas. Que el viaje a Barcelona aparezca como la experiencia que un escritor joven latinoamericano menos.

El fresco epocal que ofrece Gándara es notable y ahí estriba lo sorprendente de este texto: una ficción que es capaz de sostener retazos de acontecimientos que se saben ficcionales imbricados de tal manera que proporcionan al lector una imagen realista de un período de la historia Buenos Aires y de Barcelona. Con estos mimbres Gándara ha escrito una novela que huele a historia reciente, a lucha afanosa por llegar a ser alguien en la ciudad condal, aderezado todo ello con pesquisas detectivescas mezclando hábilmente estilos “en un movimiento único, constante, que parecía venir desde muy lejos, dispuesto a no detenerse jamás.”