El Documental del mes: “L’hora dels deures”

portada L'hora dels deuresEl Documental del Mes és la branca de distribució del Festival Internacional de Cinema Documental DocsBarcelona. Va néixer el 2005 amb l’objectiu d’apropar els documentals als espectadors més enllà de les ocasions puntuals que ens brinden els festivals i fora de les grans capitals.

Aquest mes teniu cita el dilluns dia 19 de febrer a les 19 h a la Sala Margarida Xirgu, podreu gaudir del documental L’hora dels deures de Ludovic Vieuille. Versió original en francès, subtitulada en català (59 min). Espai Margarida Xirgu.

Un pare filma l’esforç i el patiment diari del seu fill per fer els deures. Completar els exercicis que li posen a l’escola és un calvari que oprimeix la passió creativa d’un nen inquiet i imaginatiu. El pare s’implica a fons per entendre el problema i dedica una hora cada dia a ajudar-lo a fer els deures. Passen els dies, les setmanes i els anys, i observem com les ganes d’aprendre xoquen contra el fantasma del fracàs escolar. L’entranyable relació pare-fill, tota una muntanya russa d’emocions, ens revela amb humor les contradiccions del sistema educatiu francès.
La intel·ligència d’un nen es mesura en la seva habilitat per fer els deures que li imposen des del col·legi? Com això pot afectar a la seva autoestima i el seu futur desenvolupament emocional? Una petita perla cinematogràfica que mostra com es poden enfortir els vincles entre un pare i un fill amb els simple fet de dedicar amb ell una estona per fer els deures.

 

Llibre infantil de la setmana: “El comedor”

portada El comedorAquesta és una col·lecció d’acudits relacionats amb l’hora del menjar per als nens.

El Menjador està centrat  en coses desternillants que passen en un menjador escolar de nens d’uns 6-7 anys.

Així, trobem tires a casa seva, al pati durant l’esbarjo, a la platja a les vacances o fins i tot al llit, dormint. Aquesta difícil relació dels nens amb les verdures, el cuiner, els temes més escatològics o l’afició als dolços i llaminadures, seran temes recurrents per aquestes tires humorístiques.

Una obra que es pot llegir en diverses sessions de lectura o d’una tirada, una o múltiples vegades. D’agradable lectura pel to tan característic de l’autor.

Per riure molt!!!!

Llibre de la setmana: “Els CIE o la il·legalitat institucional”

portada Els CIE o la il·legalitat institucional"Qui no ha vist als telenotícies dels últims mesos que alguna cosa està passant a els CIE (Centres d’internament d’estranyers)? Les queixes per part de diverses organització pro drets humans, sobretot tot davant del centre de la Zona Franca de Barcelona son continues.

Suposo que per això en Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte, no va dubtar ni un moment en contactar amb la Raquel Gámez per encarregar-li un assaig que parlés i expliqués de forma planera tot el que tenia a veure sobre els CIE i d’aquesta manera posar el seu granet d’arena per tal d’ajudar a aquells que, a crits, estan demanant una ajuda desesperada.

I la Raquel ha aconseguit el seu objectiu. Com deia al començament, segur que no és el millor moment per llegir un assaig, però no m’ha costat gens ni mica posar-me amb la seva lectura gràcies al llenguatge proper, a l’escriptura planera de la Raquel.

Però també ha aconseguit un segon objectiu i és escandalitzar-me amb el que he llegit. Com pot un governant girar la cara davant l’evidencies explicades per la Raquel? Per què no fan res? O millor dit, per què fan el que fan en contra de tot dret humà? Són persones de tercera? Són persones?

La lectura és dura per moments, ja que l’autora barreja fets purament tècnics, amb realitats generals i realitats personals, realitats amb nom i cognoms i aquestes són les que més mal fan.

Un altre gran encert de la publicació és que no només es dedica a denunciar, sinó que al final del llibre també dona alternatives al que s’està fent; alternatives gens descabellades i que podrien ser assumides des de ja mateix per les autoritats competents fent que tots aquells que malauradament queden atrapats en els CIE no tinguessin que partir com ho estan fent i tinguessin una vertadera oportunitat.

Guia de novetats de febrer: coneixements

Ja podeu consultar les novetats bibliogràfiques de coneixements que trobareu exposades al vestíbul de la Biblioteca. Hi trobareu llibres de tot tipus i de totes les branques del saber, de filosofia, de psicologia, de ciències, d’història, de cinema, cursos d’idiomes, etc. Si no voleu esperar i voleu saber tot el que us oferim aquest mes, cliqueu a l’enllaç de sota o, si ho preferiu, podeu venir a consultar-la a qualsevol dels taulells de la Biblioteca.

De les més de 130 novetats, us recomanem especialment les següents:

portada 13 razones para hablar con tu hijo adolescenteportada els catalans als camps nazisportada Para entender a Einstein

 

 

Pel·lícula infantil de la setmana: “Mascotas”

portada MascotasLa pel·lícula explica què fan les mascotes quan els seus propietaris tanquen la porta de casa per afrontar la seva rutina diària…

En Max és un Jack Russell Terrier que viu amb la seva propietària, la Katie en un apartament de Manhattan. Mentre ella és a la feina passa l’estona fora amb altres animals de companyia de l’edifici: la gata Chloe, el gos carlí Mel, el gos salsitxa Buddy i el periquito Sweetpea. Un dia, la Katie adopta en Duke, i en Max es posa molt gelós perquè l’atenció de la propietària estarà ara dividit entre dos.

Pel·lícula de la setmana: “Timecode”

portada TimecodeCurmetratge: producció audiovisual cinematogràfica de durada mínima 5 minuts, máxima 30. Històricament se li pressuposa baix pressupost, els festivals com a medi natural i públic limitat.

Us proposem Timecode, de Juanjo Giménez Peña, curt guanyador de la Palma d’Or del Festival de Cannes 2016. Una píndola concentrada de 15 minuts, sobre la incomuniació, altres formes de comunicació, el llenguatge no verbal a través de la dansa.

Ja són aquí les VI Jornades de Vida Sana

programació Vida sana 2018Del 15 de febrer al 24 de març d’enguany la Biblioteca celebra les VI Jornades de Vida Sana.

Aquestes jornades es programen de nou amb l’objectiu de donar a conèixer el fons especial de la biblioteca de Vida Sana, on es poden trobar documents divulgatius sobre hàbits i pràctiques que ajuden a mantenir una vida física i emocional saludable i equilibrada a nivell personal. S’hi poden trobar temàtiques com el fengshui, l’herboristeria, l’aromateràpia, la cosmètica, la medicina natural, la nutrició, els hàbits alimentaris, el ioga, etc. Les jornades es porten a terme gràcies als col·laboradors, que enguany han volgut tornar a participar en les jornades donant a conèixer les seves especialitats i també comptem amb la col·laboració de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Castelldefels.

Per saber totes les activitats que us hem preparat cliqueu al següent enllaç:

De les més de 40 activitats programades us recomanem especialment les següents:

Dimecres 28 de febrer de 18 a 19.30 h. Hora del medi ambient “Fem una farmaciola amb elements naturals” a càrrec de Patrícia Bustos. En col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient. Infants a partir de 4 anys acompanyats d’un adult. Cal inscripció prèvia. Sala taller infantil.

Dijous 1 de març de 19 a 20.30 h. Taller “Germinats i brots: quins beneficis tenen i com cultivar-los a casa” a càrrec de Manel Font. Cal inscripció prèvia. Sala taller infantil.

Dimarts 20 de març de 18.30 a 20 h. Taller “La Flora intestinal i el seu paper protector i preventor en nombroses malalties” a càrrec de Iolanda Roma, dietista. Cal inscripció prèvia. Espai de suport planta 1.

Idees per fer una escapadeta …

Per si tens pensat fer una escapadeta aquesta festes de Setmana Santa i no t’has decidit, a la Planta 0 de la Biblioteca hi trobaràs més de 30 noves guies de viatge per agafar idees. Estocolm, París, Londres, Budapest, Atenes, Florència, Sevilla, Cadis, Dublín, Praga, Dubrovnik … i moltes més.

Si vols informar-te abans de venir a la biblioteca, aquí tens el Prestatge Virtual de Turisme on hi trobaràs recomanacions, novetats, reportatges i llocs web que poden ser del teu interès.

Clica a la següent imatge:

Tertúlia literària en anglès: Kazuo Ishiguro

kazuo-ishiguroAquesta temporada la Biblioteca ofereix alternativament cada mes una tertúlia literària en anglès i francès. La tertúlia tractarà sobre una obra en concret, un autor, un gènere o una temàtica determinada i, sobretot, comptarà amb la participació d’un especialista.

Si voleu gaudir de la literatura, aprendre sobre autors i obres diverses i, a més, practicar alhora una llengua estrangera, aquesta és l’activitat ideal per a vosaltres.

Apunteu-vos-hi! El dilluns 26 de febrer de 19 a 20.30 h. “Discovering English culture throug the Nobel prize Kazuo Ishiguro” a càrrec de Rosa M. Cano.

Al vestíbul de la Biblioteca podeu agafar en préstec la novel·la “The remains of the day“.

Llibre de la setmana: “Si tu m’escoltes”

portada Si tu m'escoltesCada fracàs ens ensenya alguna cosa que necessitàvem aprendre

Amb aquesta cita de Charles Dickens arrenca, Coia Valls, Si tu m’escoltes, títol publicat per l’editorial Comanegra per a la col•lecció “Narrativa d’emocions”.
Una novel•la curta de lectura ràpida sobre el poder de l’empatia i l’escolta plena en una societat marcada per les presses i l’èxit social i laboral.
La història ens trasllada a la societat nord-americana post Segona Guerra Mundial, en concret a Tulsa, Oklahoma, any 1953, però l’art de saber escoltar és atemporal.
Mai no és aviat per fer un gest amable…