Ebibliofels: activitats virtuals a la Biblioteca

Ja podeu consultar la nova agenda d’activitats virtuals. Nova per dos motius: perquè inclou les activitats virtuals d’aquest mes i també perquè estrenem nou format.

Si fins ara us hem recomanat algunes activitats virtuals elaborades pel personal de la Biblioteca i altres iniciatives obertes al públic de museus, associacions, especialistes i entitats diverses, ara us proposem una agenda d’activitats feta pels nostres col·laboradors habituals pensada exclusivament per a vosaltres.

Tot a través del nostre canal de Youtube. Si no pots veure-les el dia assenyala’t, pots fer-ho en qualsevol moment al nostra canal.

Guia de lectura: La sacsejada del coronavirus

La pandèmia del coronavirus ha afectat tots els aspectes de la nostra vida, des de la forma de relacionar-nos, la nostra feina fins a la nostra visió del futur i de les seves diverses seguretats. Evidentment, també ha afectat totes les societats del món, provocant una aturada amb múltiples conseqüències econòmiques i socials que tot just entreveiem i que s’afegeixen a les que ja s’intuïen fruit de la globalització i la robotització creixent. A tot això hem d’ajuntar-hi les tensions que provoca dins de cada país pel que fa a les polítiques a seguir per garantir la salut i evitar la crisi econòmica i entre diferents països, sobretot les geopolítiques entre la Xina i els EUA, etc.

Per mirar de mostrar-vos el ventall de llibres que disposem sobre aquests temes, hem fet aquesta guia on hi enllacem diverses cerques al catàleg Aladí perquè vosaltres mateixos trieu i remeneu i, si cal, aprofundiu i feu les vostres cerques encara més adaptades al que busqueu.

Per veure els documents cliqueu als títols de les seccions.

Epidèmies: aquí hi trobareu llibres que expliquen diverses epidèmies de malalties infeccioses que han afectat des de sempre la humanitat, com s’hi ha lluitat, els remeis, etc.Salut pública: quin sistema sanitari tenim? Es podria haver estat més ben preparat? Aquí hi trobareu llibres on s’explica la situació del nostre sistema sanitari i possibles causes de les tensions que pateix.La crisi del 2008: com es va produir i afrontar la crisi econòmica del 2008? Aquí hi trobareu llibres sobre la crisi i les polítiques dutes a terme, creiem que poden ser útils de cara a la crisi que tot just ha començat.

Capitalisme i crisi econòmica del 2008

Espanya i la crisi del 2008Models econòmics alternatius:  quines alternatives hi ha per assolir un desenvolupament sostenible? Què hem de fer per evitar els efectes perjudicials pel medi ambient I per revertir les desigualtats socials?Geopolítica actual: una aproximació al joc geoestratègic de les potències mundials que la pandèmia ha sacsejat.

Us deixem amb el documental de Sense ficció titulat Reiniciar el món, on s’explica part de l’impacte que ha tingut el Coronavirus en les nostres vides.

Quins serveis presencials ofereix la Biblioteca?

En aquesta fase 1 no es té accés a la col·lecció general de documents, ni es pot utilitzar la biblioteca per a consulta ni per a estudi, tampoc els ordinadors i el servei de préstec interbibliotecari.

S’ofereix el servei de préstec sota comanda. Per això cal demanar pels següents mitjans els documents que vulgueu, us els prepararem, us avisarem i podreu venir-los a buscar. També disposareu d’uns lots per totes les edats amb novetats i recomanacions del personal.

TELÈFON 936 369 697
WHATSAPP 610 560 978
CORREU ELECTRÒNIC: bustiapeticioprestecs.biblioteca@castelldefels.org

Tingueu en compte que s’ha prorrogat el termini dels préstecs fins el dia 31 de juliol i la recollida de reserves pendents fins el dia 23 de juliol. Tots els documents retornats guardaran una quarantena de 14 dies per tal de que el següent usuari els pugui fer servir de forma segura.

Per saber tot el que podeu trobar, consulteu el fons disponible a
http://aladi.diba.cat. També us poden ser útils per agafar idees les guies i recomanacions que podeu consultar al web i a la Biblioteca Virtual.

Recordeu que també podeu accedir a un munt de serveis virtuals que us oferim, com la plataforma de préstec de documents electrònics eBiblio Catalunya, així com gaudir de les activitats virtuals que aquestes setmanes hem posat en marxa per seguir ben a prop teu.

Per la seguretat de tots us preguem que vingueu a fer els tràmits a la biblioteca amb mascareta i respectant la distància de seguretat.

Per qualsevol dubte ens podeu escriure un correu a: b.castelldefels@diba.cat o biblioteca@castelldefels.org

Aquí teniu detallats els serveis presencials vigents i com sol·licitar-los o fer-ne ús i l’horari:

No saps quin llibre pots llegir? A la Biblioteca t’ajudem

Com ja sabeu, en Fase 1 podeu sol·licitar a la Biblioteca els documents que vulgueu en préstec. Llibres per a totes les edats i de tots els temes, pel·lícules, música, etc.
Per això cal fer la comanda pels següents mitjans, us els prepararem, us avisarem i podreu venir-los a buscar.

TELÈFON 936 369 697
WHATSAPP 610 560 978
CORREU ELECTRÒNIC: bustiapeticioprestecs.biblioteca@castelldefels.org

Per ajudar-vos en la tria us recomanem diverses eines:

Guies de lectura virtuals sobre temes diversos i per a tots els públics que trobareu a la web, a la Biblioteca Virtual i les xarxes socials com Twitter, Facebook i Instagram. Hi trobareu exclusivament documents de la biblioteca de Castelldefels.

Exposicions i guies de novetats al vestíbul de la Biblioteca. Com sempre, hi trobareu les novetats de ficció, és a dir, novel·la, música, cinema, còmic, etc a partir del dia 1 de cada mes, i les novetats d’obres de coneixements a partir del dia 15. Les guies de novetats les trobareu al web.

Catàleg Aladí: si sou més autònoms i voleu explorar tots els documents que ofereix la Biblioteca i veure la seva disponibilitat per al préstec, aquesta és la millor eina. Us deixem amb un videotutorial molt senzill perquè aprengueu a fer les cerques:


I no cal dir-ho, podeu fer qualsevol consulta a través dels mitjans esmentats i nosaltres us recomanarem i farem la cerca encantats.

Guia de novetats de juny: ficció

Avui dia 1 de juny tornem a presentar-vos les novetats de ficció mensuals. Més de 130 novetats que ja podeu encomanar-les per telèfon, whatsapp o correu electrònic per agafar-les en préstec. Us les prepararem i us avisarem perquè les vingueu a buscar.

Com sempre, les trobareu exposades al vestíbul de la Biblioteca i les podeu veure a la guia de novetats que tot seguit podeu consultar.

Hi trobareu tot tipus de documents, poesia, còmics, novel·les, pel·lícules, sèries televisives, etc.

Llibre infantil de la setmana: “Los valientes caballeros”

Intrépidos, audaces, osados, atrevidos… Así son estos diez valientes caballeros que salen en busca de una princesa…

Pero… ¿y si la princesa no quiere que la encuentren?

En esta divertida historia de Fran Pintadera y Lucía Lozano hay caballeros, un dragón, un gigante, un hada, una mofeta, un mosquito y una princesa. ¡Pero no solo hay eso!, también hay mucha amistad, unos cuantos estereotipos por los suelos y sobretodo humor, mucho sentido del humor.

Llibre de la setmana: “El arte de perder”

Un art

És fàcil dominar l’art de la pèrdua:

tantes coses hi són propenses que,

quan les perds, no suposa cap desastre.

Perd coses cada dia. No t’espantis:

perd claus de casa i malgasta hores.

És fàcil dominar l’art de la pèrdua.

Practica a perdre més enllà i més ràpid:

llocs i noms, i on volies viatjar.

Cap de les tres no et portarà al desastre.

Jo vaig perdre el rellotge de ma mare.

I dues de tres cases estimades.

És fàcil dominar l’art de la pèrdua.

Vaig perdre dues ciutats amades.

Regnes meus, i dos rius, i un continent.

Els enyoro, però no va ser un desastre.

Elizabeth Bishop

Què en sabem dels àrabs que es van unir a França durant la guerra de la independència d’Algèria? Eren algerians? Eren francesos? És dret de sang? Dret de terra?

El arte de perder d’Alice ZENITER parla del pes de l’origen i la identitat a tots els nivells, físic, intel·lectual i social. A través de la història de tres generacions (l’avi, l’Ali (anys 50 i 60), que va lluitar a Monte Cassino; el pare, en Hamid (anys 80 i 90), que ha viscut en camps de refugiats i blocs de vivendes socials dels suburbis francesos; i la filla, la Naïma, nascuda ja a França, amb residència a París i amb estudis univeritaris) queda negre sobre blanc que allò que no es transmet, es perd.

Recomanació digital del dia: “Materia prima”

Materia prima / Francesc Serés. Caballo de Troya, 2010

Traducció al castellà del recull de relats de Francesc Serés on ens parla de la Catalunya d’avui, de la gent de classe mitjana i de classe baixa, de com es guanya la vida, de l’actual món laboral i, sobretot, de com viu aquesta gent. Evidentment, no hi trobarem històries sorprenents sinó històries amb les que ens podem identificar, a mig camí entre la ficció i el reportatge. Com ja és habitual, sembla que continui amb la seva cartografia del país, en aquest cas, a diferència de l’ambient rural que tractava en la seva trilogia De fems i marbres, i del també rural, perifèric i marginal de La pell de la frontera, ara es dedica a l’àmbit urbà o periurbà, molts cops de pas. Sants, Hostafrancs, el Maresme, Banyoles, Olot, Granollers, Manresa …

Una altra joia en la trajectòria de l’escriptor de la Franja de Ponent.

Per cert, també podeu llegir-lo en paper en català: La matèria primera.

Agenda d’activitats virtuals #CULTURACASA

Des de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado continuem treballant per tal d’oferir-vos continguts, ara més que mai la Cultura no para i està del vostre costat. Hem dissenyat una revista d’activitats virtuals que us donen accés a continguts i idees d’activitats per ocupar el vostre temps, de manera individual o en família.

Aquí teniu l’agenda d’aquesta setmana:

A més, en motiu de la Setmana de l’Educació Artística hem fet un recull d’activitats virtuals relacionades: museus, pintura, escriptura creativa, música, etc.

Recull de recursos en línia

A Castelldefels ja estem en Fase 1 de desconfinament. Tot i això, els serveis presencials de la Biblioteca es limiten al préstec sota comanda de documents i al seu retorn.

Per això continuen essent d’utilitat els següents enllaços a tot un seguit de recursos en línia, ja sigui tan per descarregar-vos com per visualitzar en línia, i també iniciatives diverses relacionades amb l’oci cultural.

Cliqueu al nom del recurs per accedir-hi i informar-se de les condicions d’ús.

El llistat està ordenat alfabèticament i s’anirà actualitzant periòdicament.

Per accedir-hi i saber les condicions i límits d’ús cliqueu al nom del recurs,

Agenda cultural virtual (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya): recull de propostes culturals. Inclou recursos en línia de tots els àmbits: visites virtuals a museus, llibres, música, arts escèniques, etc. Accés lliure.

Audiollibres en mp3: recull de més de 500 obres literàries per ato ts els píblics en format mp3, és a dir, llibres parlats que faciliten l’accessibilitat a la lectura. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Biblioteca del Teatre Nacional de Catalunya: més de 60 obres de teatre publicades per Arola editors en obert. Accés lliure.

Còmics en línia: accés a més de 200.000 còmics, des de les obres de l’època pre-còmic fins als moderns artistes de tot el món juntament amb entrevistes, comentaris, crítiques i altres materials. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

CORE: recull de 25 milions de treballs acadèmics en obert de totes les matèries. Accés lliure.

Digitalia: servei de visionatge en línia de pel·lícules i documentals d’arreu del món. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Ebiblio: recull de més de llibres de totes les matèries i gèneres i per atots els públics. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Efilm: recull de més de 2.300 títols de pel·lícules, curtmetratges, concerts i documentals. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Hamaca: plataforma d’audiovisuals experimentals. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

In- edit TV: recull de documentals musicals. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

iQuiosc.cat: recull de més de 60 capçaleres de revistes en català. Accés lliure durant 1 mes.

El Liceu a casa: sel·lecció de diverses òperes representades al Liceu que es podran visualitzar dia a dia. Accés lliure.

Naxos Music Library: recull de més de 100.000 CD i 1.500.000 talls musicals, principalment de música clàssica. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

SIRS Issues Researcher: bases de dades de suport als alumnes en els temes més actuals proporcionant accés a informació rellevant, fiable i apropiada per a la seva edat. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Teatre al sofà: selecció d’obres de teatre per veure en plataformes diverses gràcies a la generositat de companyies professionals i amateurs. Accés lliure.