Guia de lectura: La sacsejada del coronavirus

La pandèmia del coronavirus ha afectat tots els aspectes de la nostra vida, des de la forma de relacionar-nos, la nostra feina fins a la nostra visió del futur i de les seves diverses seguretats. Evidentment, també ha afectat totes les societats del món, provocant una aturada amb múltiples conseqüències econòmiques i socials que tot just entreveiem i que s’afegeixen a les que ja s’intuïen fruit de la globalització i la robotització creixent. A tot això hem d’ajuntar-hi les tensions que provoca dins de cada país pel que fa a les polítiques a seguir per garantir la salut i evitar la crisi econòmica i entre diferents països, sobretot les geopolítiques entre la Xina i els EUA, etc.

Per mirar de mostrar-vos el ventall de llibres que disposem sobre aquests temes, hem fet aquesta guia on hi enllacem diverses cerques al catàleg Aladí perquè vosaltres mateixos trieu i remeneu i, si cal, aprofundiu i feu les vostres cerques encara més adaptades al que busqueu.

Per veure els documents cliqueu als títols de les seccions.

Epidèmies: aquí hi trobareu llibres que expliquen diverses epidèmies de malalties infeccioses que han afectat des de sempre la humanitat, com s’hi ha lluitat, els remeis, etc.Salut pública: quin sistema sanitari tenim? Es podria haver estat més ben preparat? Aquí hi trobareu llibres on s’explica la situació del nostre sistema sanitari i possibles causes de les tensions que pateix.La crisi del 2008: com es va produir i afrontar la crisi econòmica del 2008? Aquí hi trobareu llibres sobre la crisi i les polítiques dutes a terme, creiem que poden ser útils de cara a la crisi que tot just ha començat.

Capitalisme i crisi econòmica del 2008

Espanya i la crisi del 2008Models econòmics alternatius:  quines alternatives hi ha per assolir un desenvolupament sostenible? Què hem de fer per evitar els efectes perjudicials pel medi ambient I per revertir les desigualtats socials?Geopolítica actual: una aproximació al joc geoestratègic de les potències mundials que la pandèmia ha sacsejat.

Us deixem amb el documental de Sense ficció titulat Reiniciar el món, on s’explica part de l’impacte que ha tingut el Coronavirus en les nostres vides.

Les millors trilogies i sagues de la Biblioteca: Tria un trio!

tria un trio portadaA la Planta 1 hi trobareu una exposició de llibres i una guia de lectura molt adient per aquestes vacances: un recull de trilogies de diferents gèneres i autors per a tots els públics, des de novel·les històriques fins a novel·les policíaques passant per les d’aventures, romàntiques i eròtiques entre d’altres.

Si voleu, podeu baixar-vos la guia clicant al següent enllaç:

Com ja sabeu, totes disponibles per al préstec.

 

 

 

Lletres de l’est

Elfriede JelinekA banda d’autors internacionalment reconeguts i premiats com Jelinek, Kadaré, Kundera, Sándor Marai o Herta Müller, també trobareu una pluralitat ètnica, lingüística, religiosa i cultural d’autors de poesia, teatre i/o narrativa, procedents de l’est d’Europa i de la península balcànica, marcats pel transcurs de la història, els règims comunistes i el desmembrament polític i territorial dels seus “països” d’origen. Alguns, membres del partit comunista nacional, compromesos i actius social i políticament, van ser expulsats, deportats a camps de concentració, exiliats i/o vetats, experiències personals i col·lectives que es reflecteixen en les seves obres.

Trobareu totes aquestes obres exposades i disponibles per al préstec a la Planta 1 de la Biblioteca. Allí podreu agafar un exemplar de la guia de lectura en paper o, si ho preferiu, podeu descarregar-vos-la clicant a l’enllaç.

 

 

Guia i exposició sobre el Món laboral

Ja fa uns mesos que la Biblioteca compta amb un nou fons especial que trobareu a la Planta 2, el fons de Món laboral. En aquest espai hem agrupat tots aquells documents que poden ser útils als nostres usuaris ja sigui per cercar feina com per formar-se i preparar-se millor per fer front al difícil mercat laboral actual.

Els documents estan agrupats en els següents grups segons la seva temàtica i identificats amb les següents icones:

icones del fons Món laboral

No només trobareu informació en els llibres sinó que podeu accedir a molta més informació en línia a través del Prestatge virtual. No us perdeu l’exposició de novetats que trobareu al vestíbul de la Biblioteca ni la guia que us hem preparat i que us podeu descarregar clicant a l’enllaç.

A més, periòdicament organitzarem una activitat relacionada amb aquest àmbit, xerrades, conferències, tallers pràctics a l’Aula multimèdia.

El Tricentenari a la Biblioteca

logotip tricentenariLa Biblioteca s’afegeix a la commemoració del tricentenari del 1714 que s’està duent a terme arreu del país amb una exposició bibliogràfica i una guia de lectura. Tots els llibres els trobareu exposats i disponibles per al préstec al replà de l’escala de la Biblioteca, entre la Planta 0 i la 1. Allí també podreu agafar la guia de lectura que us hem preparat amb el nostre fons i adreces d’interès. Podeu descarregar-vos-la clicant a l’enllaç.

Per més informació consulteu el següent web on hi trobareu una àmplia agenda d’actes que es fan arreu del país i també l’especial que ha preparat la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Alguns escriptors encara més propers …

portadesAquesta guia recull una diversitat d’autors presents en el panorama literari català actual. Escriptors i escriptores relativament joves; molts amb formació en Lletres, que han viscut, han estudiat i han treballat a molts llocs; poc o molt granats en Literatura; debutants o no; alguns premiats i amb projectes literaris diferents; més o menys convencionals, que escriuen principalment narrativa, però també teatre, poesia i relat breu. Molts d’ells imparteixen tallers d’escriptura o estan vinculats a l’àmbit de la comunicació, i els podem llegir o escoltar en premsa, ràdio i televisió; i com a membres de la generació digital, es poden seguir a les xarxes socials (els blogs, webs o twitters que es detallen poden estar actius o no, però són part de les seves aportacions).

Trobareu la major part de les seves obres exposades a la Planta 1 així com una selecció de CD de la música actual del nostre país. Si voleu saber quina exemplars disposem podeu baixar-vos la guia clicant a l’enllaç o venir a buscar-la a la Biblioteca.

Alguns escriptors propers …

escriptorsAquesta guia recull una diversitat d’autors presents en el panorama literari actual proper. Són joves, però no responen a un perfil generacional, són nascuts entre els anys 60 i 80. Estan (acadèmicament) formats i són altament productius: narrativa, poesia, assaig, premsa… Alguns fan compatible la seva professió amb la d’escriptor i altres expressions artístiques. Molts fan servir les xarxes socials, blogs i/o webs per compartir i difondre les seves creacions i els seus pensaments, més enllà dels límits temporals, espacials i de format.

Si voleu endur-vos-els en préstec els trobareu exposat a la Planta 1, allí també hi trobareu la guia però, si ho preferiu, ja podeu descarregar-vos-la clicant al següent enllaç.

Nova guia literària: lletres franceses

foto tour EiffelEl panorama literari francès actual és plural, en maduresa, temàtica i estil. Inclou, entre d’altres, des d’un premi Nobel de Literatura, com Le Clézio, a una generació prolífica sorgida a principis dels anys 80, com Michon, Echenoz o Quignard; molts premis Goncourt, alguns autors més mediàtics i comercials, i d’altres més alternatius. Uns treballen els sentiments com a matèria primera (Foenkinos, Gavalda o Levy), i d’altres, temes d’actualitat social, científica o filosòfica (Carrère, Ndiaye, Reza o Houellebecq). Amb aquesta guia esperem que descobriu o redescobriu la literatura francesa més enllà dels clàssics del segle XX com Sartre, Camus o Beauvoir.

Trobareu totes aquestes obres exposades i disponibles per al préstec a la Planta 1 i, si voleu, podeu descarregar-vos la guia clicant a l’enllaç.

 

Nova guia literària: Lletres britàniques contemporànies (II)

foto del Big Ben i un bus londinencActualment el panorama literari britànic compta amb joves promeses, alguns anglesos d’origen, i d’altres, estrangers nacionalitzats o residents que han estudiat i/o desenvolupat la seva carrera professional al Regne Unit. La majoria vinculats al món literari, editorial, periodístic o cultural en general. Alguns premiats, i d’altres, malgrat no haver rebut cap guardó, reconeguts per la crítica literària, nacional, i en alguns casos, inclús internacional. Així doncs, aquí teniu la 2a part de la guia on hi trobareu els escriptors “joves” com Zadie Smith o Louise Welsh. Les obres d’aquests autors i molts d’altres, les trobareu exposades i disponibles per al préstec a la Planta 1 de la Biblioteca.

 

Nova guia literària: Lletres britàniques contemporànies (I)

union jackActualment conviuen en el panorama literari britànic escriptors consagrats i joves promeses, alguns anglesos d’origen i d’altres estrangers nacionalitzats o residents. Quins noms estan entre els veterans, i quins títols trobareu a la biblioteca? Aquí teniu la 1a part de la guia amb els primers, els consagrats com ara Ian McEwan o Philip Kerr. Les obres d’aquests autors i molts d’altres, les trobareu exposades i disponibles per al préstec a la Planta 1 de la Biblioteca.