Recull de recursos digitals

Degut al confinament, els serveis de la Biblioteca són exclusivament virtuals. Per tal de proporcionar-vos informació útil accessible en línia, la Biblioteca ha elaborat el següent llistat on hi trobareu recursos culturals per descarregar-vos o visualitzar en línia i també iniciatives diverses relacionades amb l’oci cultural.

Cliqueu al nom del recurs per accedir-hi i informar-se de les condicions d’ús.

El llistat està ordenat alfabèticament i s’anirà actualitzant periòdicament.

Per accedir-hi i saber les condicions i límits d’ús cliqueu al nom del recurs,

Agenda cultural virtual (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya): recull de propostes culturals. Inclou recursos en línia de tots els àmbits: visites virtuals a museus, llibres, música, arts escèniques, etc. Accés lliure.

Audiollibres en mp3: recull de més de 500 obres literàries per ato ts els píblics en format mp3, és a dir, llibres parlats que faciliten l’accessibilitat a la lectura. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Biblioteca del Teatre Nacional de Catalunya: més de 60 obres de teatre publicades per Arola editors en obert. Accés lliure.

Còmics en línia: accés a més de 200.000 còmics, des de les obres de l’època pre-còmic fins als moderns artistes de tot el món juntament amb entrevistes, comentaris, crítiques i altres materials. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

CORE: recull de 25 milions de treballs acadèmics en obert de totes les matèries. Accés lliure.

Digitalia: servei de visionatge en línia de pel·lícules i documentals d’arreu del món. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Ebiblio: recull de més de llibres de totes les matèries i gèneres i per atots els públics. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Efilm: recull de més de 2.300 títols de pel·lícules, curtmetratges, concerts i documentals. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Hamaca: plataforma d’audiovisuals experimentals. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

In- edit TV: recull de documentals musicals. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

iQuiosc.cat: recull de més de 60 capçaleres de revistes en català. Accés lliure durant 1 mes.

El Liceu a casa: sel·lecció de diverses òperes representades al Liceu que es podran visualitzar dia a dia. Accés lliure.

Naxos Music Library: recull de més de 100.000 CD i 1.500.000 talls musicals, principalment de música clàssica. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Roca editorial: 14 novel·les editades en accés lliure.

SIRS Issues Researcher: bases de dades de suport als alumnes en els temes més actuals proporcionant accés a informació rellevant, fiable i apropiada per a la seva edat. Accessible amb el carnet de les biblioteques de la XBM o bé omplint el següent formulari.

Teatre al sofà: selecció d’obres de teatre per veure en plataformes diverses gràcies a la generositat de companyies professionals i amateurs. Accés lliure.

Recomanació digital del dia: “Jazz from Montreaux”

Els arxius de la BBC són plens de tresors ocults. Des de les profunditats dels mars de Montreaux ens arriba la veu, disposada a pams del micro en una exhibició de domini vocal, de la gran Ella Fitzgerald (Virgínia, 1917-Califòrnia, 1996).
És 1977, la versió d’un famós tema d’Steve Wonder ens ho acaba de confirmar, però Ella sembla apostada entre les taules i el piano de qualsevol antre de jazz dels fabulosos anys 20, mentre desgrana les notes dels grans del gènere, amb un homenatge especial a Duke Ellington.
Considerada la major representant de l’scat (improvització vocal construïda amb síl·labes i paraules), la que va ser anomenada The First Lady of Jazz ens ofereix aquí un exercici d’estil i contenció, a més d’un estudiat recorregut pels grans moments de la història del jazz.

Aquí teniu una petita mostra del que fou el festival aquell any 1977:

Clicant aquí podeu veure la gravació d’Ebiblio.

I si voleu descobrir més recomanacions diàries, les trobareu a Biblioteca virtual > Destacats.

Serveis virtuals i a distància vigents a la Biblioteca

Degut a l’estat d’alarma decretat i al tancament de tots els equipaments culturals, incloses les biblioteques, la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado només podrà prestar els següents serveis virtuals i a distància:

Préstec i accés a documents digitals: llibres, música, pel·lícules i documentals a través dels següents portals: Naxos Music Library, In-edit TV, E-film i Ebiblio.

Accés a recursos virtuals al portal Biblioteca Virtual de la XBM, inclosos Audiollibres en mp3. Cada dia hi publicarem diverses recomanacions de diferents obres, música, cinema, literatura, assaig, etc. a l’apartat Destacats, sempre disponibles i accessibles als portals esmentats.

Accés a continguts d’interès cultural i educatiu: hi trobareu recomanacions i iniciatives culturals vituals de tot tipus d’entitats, particulars o institucions d’arreu del país i del món. Tot a través dels comptes de la Biblioteca a les xarxes socials de Twitter, Facebook i Instragram.

Al compte de Twitter @bcastelldefelsr adreçat a un públic adult. Aquí podreu participar a la convocatòria #relats confinats i#artistesacasa.

Al compte de Facebook @BibliotecaRFJCastelldefels adreçat a un públic infantil i familiar. Aquí podreu accedir als Contes de la Benvalenta.

Al compte d’Instagram bibcastelldefels adreçat a un públic jove.

Per qualsevol consulta adreceu-vos a b.castelldefels@diba.cat

.

Mesures per a la contenció del coronavirus

Biblioteques, museus i activitats col·lectives

RESOLUCIÓ SLT/720/2020, de 13 de març, per la qual s’adopten noves mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2.

–1 S’adopten les mesures preventives següents:

a) El tancament dels centres i serveis al públic del Sistema Bibliotecari i dels Museus de Catalunya

Recomanació digital del dia: “Mindfulness en la vida cotidiana”

Mindfulness en la vida cotidiana: donde quiera que vayas, ahí estás / Jon Kabat Zinn Ediciones Paidós, 2017.

El Doctor Jon Kabat-Zinn, considerat el pare del mindfulness, ens apropa aquesta pràctica amb el present llibre. El mindfulness es tracta d’un programa de reducció d’estrés amb resultats científics que corroboren la seva eficàcia. Es tracta d’una sèrie de tècniques, basades en la meditació budista, que ens ajudaran a focalitzar la nostra ment en el present: “aquí i ara”.  L’obra de Kabat-Zinn ofereix recursos per a practicar la meditació en qualsevol lloc on ens trobem, i poder així connectar amb el nostre cos, per a experimentar una sensació  d’equilibri cos-ment, que ens ajudi a estar millor amb nosaltres mateixos.

Aquí teniu una entrevista a l’autora del llibre:      

Més informació:

Enllaç a l’exemplar d’Ebiblio

Agenda setmanal d’activitats virtuals #CULTURACASA

Des de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado continuem treballant per tal d’oferir-vos continguts, ara més que mai la Cultura no para i està del vostre costat. Hem dissenyat una revista d’activitats virtuals que us donen accés a continguts i idees d’activitats per ocupar el vostre temps, de manera individual o en família.

Aquí teniu la segona agenda d’activitats virtuals, la d’aquesta setmana:

Esperem que estigueu bé i ens retrobarem amb molta il·lusió.

#artistesacasa

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado us convida a participar i compartir via twitter, instagram, facebook i al correu electrònic de la biblioteca, dibuixos, fotografies i creacions artístiques en relació les vostres vivències, reflexions i sentiments durant aquests dies a casa d’obligada estada a les vostres llars.

La convocatòria #artistesacasa, #culturadesdecasacast, està oberta a tothom.

Has de tenir un compte a la xarxa social Twitter, Facebook o Instagram i seguir-nos a aquestes xarxes o bé enviar un correu electrònic a biblioteca@castelldefels.org.

Aquí teniu la convocatòria completa:

#relatsconfitats

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado us convida a participar i compartir via twitter i en forma de microrelat o poesia les vostres reflexions i sentiments del “confitament” obligatori a les vostres llars.

La convocatòria està oberta a tothom, has de tenir un compte a la xarxa social Twitter i ens has de seguir al nostre compte @bcastelldefelsr.

Com participar-hi?

  • La temàtica ha d’estar en relació a la situació d’estada a les vostres llars durant aquests dies i com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma pel COVID19.
  • Les piulades poden ser tant en català com en castellà.
  • La piulada ha de tenir un màxim de 280 caràcters, incloent-hi l’etiqueta #relatsconfitats, #escriuredesdecasacast, i al final has de fer menció al barri de Castelldefels on resideixes.
  • Es poden presentar tants microrelats com vulguis.

Aquí teniu les bases de la convocatòria:

Recomanació digital del dia: “Algunes princeses són de plom”

Algunes princeses són de plom / Núria Segarra Rodríguez. Fanbooks, 2017

Sota aquest títol de Algunes princeses són de plom un podria pensar que en aquesta novel·la hi trobarem princeses d’aquelles amb corona, vestits sumptuosos i regnes inabastables a les seves mans. Però no. En aquest cas se’ns parla d’un altre tipus de princesa. En realitat se’ns parla d’una noia normal i corrent que, com moltes altres noies normals i corrents, era la princesa de casa seva. I de tant anomenar-la tothom “princesa”, amb el sobrenom de princesa es va quedar.

Però la història concreta que ens narra aquesta novel·la va una mica més enllà de princeses de casa seva, ja que ens parla en primera persona de com la nostra protagonista va haver d’afrontar una experiència vital força complicada: la detecció -essent encara una adolescent- d’un limfoma. Un limfoma envers el qual la nostra princesa s’hi va enfrontar com tota una guerrera, mostrant-se dura i resistent. I evidenciant, d’altra banda, que si bé la majoria de la gent associa la imatge de les princeses a éssers delicats i fràgils, aquesta no n’era gens de delicada o fràgil.. ella va reaccionar com una autèntica guerrera/princesa de plom.

Com a cloenda d’aquesta ressenya heu de saber que, finalment, el limfoma va marxar però la princesa es va quedar aquí, entre nosaltres, gaudint d’una salut excel·lent i transmutada ara en escriptora/guerrera. I us avancem que un ocellet ens ha dit que la princesa en qüestió té en marxa diversos projectes literaris. Doncs benvinguts siguin i fins ben aviat!

Enllaç a l’exemplar d’Ebiblio

Clicant aquí podeu llegir l’entrevista que li van fer en motiu de la publicació de la novel·la.

Recomanació digital del dia: “El festín de Babette”

El festín de Babette (Gabriel Axel, 1987, Dinamarca, 102 min.)

Adaptació d’un relat d’Isak Dinesen, l’autora de Memòries d’Àfrica. 1871, en un remot poble de la costa danesa, dominat pel luteranisme, dues germanes solteres recorden amb nostàlgia la seva llunyana joventut. L’aparició de Babette, que arriba des de París, fugint de la guerra, canviarà les seves vides. La nouvinguda és acollida com a serventa i, anys després, tindrà l’ocasió de correspondre a la bondat amb què va ser rebuda, organitzant un opulent sopar amb els millors plats i vins francesos. En un cerimonial intens i emotiu, els puritans comensals aniran cedint als plaers de la gastronomia. Oscar 1987 a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

Més informació: Enllaç a la pel·lícula a Efilm

Aquí teniu el tràiler oficial de la pel·lícula:

Per cert, si voleu podeu triar i llegir l’adaptació en còmic clicant aquí.

El festín de Babette d’Isak Dinesen. Nórdica Libros, 2016.